Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 16-1-2018, 20:39 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      
HAAGS EN OV-NIEUWS, geplaatst maandag 22 oktober 2012 om 15:52 uur, bron: www.denhaagnieuwcentraal.nl

Stichting Voorall `keurt` Den Haag Centraal

DEN HAAG - Voor mensen met een beperking is het niet zo vanzelfsprekend om overal te komen, zeker niet wanneer een treinstation verbouwd wordt. Maar juist voor deze groep mensen is het openbaar vervoer van onschatbare waarde; het is vaak de enige manier om zelfstandig te kunnen reizen.Daarom nodigt ProRail de (ervarings)experts van Voorall elke twee maanden uit om samen de situatie op het station te bekijken. Stichting Voorall behartigt de belangen van Hagenaars met een beperking. De stichting bezoekt onder andere locaties waar mensen met een beperking `obstakels` kunnen tegenkomen, in dit geval Den Haag Centraal. In deze schouwronde zijn alle belanghebbenden vertegenwoordigd: ProRail, de gemeente Den Haag en natuurlijk het testteam van Voorall, inclusief vijf mensen uit de doelgroep.

Hot topic
Door de steeds veranderende bouwsituatie vormt de plaatsing van de aluminium geleidestroken voor mensen met een visuele handicap een hot topic voor Voorall. Daarom loopt Christien Everts, samen met haar hond Lars, in de rondgang voorop. Het is de ultieme test voor de geleidestroken: “Als wij de weg kunnen vinden, liggen de stroken in het station goed.”

De situatie moet ook rolstoel- en scootmobielvriendelijk zijn. Daarom rijden Gerrit Bron en Gonny Tafuni mee. Zij beoordelen of de ondergrond vlak is en de doorgang breed genoeg is. Diverse obstakels hebben de partijen met behulp van deze bemiddeling al kunnen oplossen. “De afloop bij spoor 12 was te stijl voor rolstoelers,” vertelt Gerrit, “maar met een paar aanpassingen was dit euvel gauw verholpen!” Of het nu gaat om het verhogen van de spoelknop bij het invalidentoilet of om het plaatsen van een extra trapleuning, het testteam houdt alle faciliteiten nauwkeurig in de gaten.

Eerlijk en direct
Intussen houdt Ad van Barneveld, projectleider van Voorall, een ‘knelpuntenlijst’ bij, die hij met de gemeente en ProRail bespreekt. “Sommige knelpunten kan ProRail meteen oplossen. Zo stuitten we in de vorige schouw op een kapotte vloer. Binnen een uur was die hersteld!”

Bij andere situaties duurt het wat langer voordat ProRail tot actie over kan gaan. “Dat is heel begrijpelijk, omdat er meer belangen bij gemoeid zijn dan alleen de onze. Het is in die gevallen voor ons wel fijn dat ProRail uitlegt waarom ze een problematische situatie niet snel op kunnen lossen. ” Volgens Margreet Roemeling, projectcoördinator van Voorall, staan veel mensen er niet bij stil hoeveel obstakels mensen met een beperking kunnen tegenkomen. Daarvoor is de informatievoorziening van Voorall essentieel. Ad noemt de samenwerking met ProRail en de gemeente Den Haag ‘perfect’. “Dat heeft alles te maken met de goede communicatie. We zijn eerlijk en direct tegen elkaar en draaien niet om de hete brij heen. Dan weet je precies wat je aan elkaar hebt!”

Kijken naar de toekomst
Voorall beoordeelt niet alleen de huidige situatie, maar kijkt ook vooruit. Een van de punten waar het team zich mee bezighoudt, is hoe mensen met een visuele handicap straks het juiste perron kunnen vinden. De suggesties vliegen nu al over tafel: komt er een braille plattegrond? Of grote borden aan de stationshal? Door de goede samenwerking met ProRail en de gemeente Den Haag kan de stichting helpen om het nieuwe station toegankelijk te maken voor iedereen.
HAAGS EN OV-NIEUWS VAN DINSDAG 16 JANUARI 2018

 - Omroep West: Sporen tramlijn 1 worden vanaf september aangepakt - 9 reacties

 - Automobiliste rijdt over het tramspoor op de Oude Haagweg - 3 reacties

 - Minder werkdruk en meer loon voor werknemers streekvervoer


HAAGS EN OV-NIEUWS VAN MAANDAG 15 JANUARI 2018

 - Kinderdagkaart voor €1,50 en prijzen winnen voor de hele klas - 5 reacties

 - CNV: Provincie Utrecht moet meer doen aan veiligheid OV - 1 reactieGelezen: 2165 keer.